Vriendelijk verkeer

Is een elektrische fiets iets voor mij?

Geplaatst op

Bijna elke Nederlandse inwoner heeft wel een fiets of er in ieder geval ooit gebruik van gemaakt. Voor velen een dagelijks gemak om jezelf te vervoeren. Je zult dan ook wel de nadelen herkennen. Bijvoorbeeld tegen de wind in fietsen etc. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van de elektrische fiets. Want waarom uren tegen de wind in fietsen, als je met wat elektrische ondersteuning probleemloos op punt B kan komen. Mocht je de nadelen van het rijden op een fiets ook beu zijn, ontdek dan in deze blog of elektrisch fietsen ook iets voor jou is!

Waarom elektrische fietsen?

Elektrische fietsen zijn uitermate geschikt om lange afstanden af te leggen. Waar je voorheen de keuze maakte voor de auto of het openbare vervoer, dan heb je nu de optie om de elektrische fiets te pakken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart je ook nog vervoer kosten. Er zijn tal van elektrische fietsen te vinden:

  • Stadfietsen
  • Bakfietsen
  • Vouwfietsen
  • Cargofietsen
  • Racefietsen

De elektrische ondersteuning

De motor voorziet een extra kracht ondersteuning tijdens het fietsen. Zo hoef je zelf niet zo hard meer te trappen om een bepaalde snelheid te behalen. De motor wordt automatisch geactiveerd zodra je begint met trappen. De mate van de elektrische ondersteuning kun je instellen op je fiets. Zo kun je energie besparen op makkelijke wegen en extra ondersteuning gebruiken als je een heuvel op moet rijden of er sprake is van tegenwind.

De actieradius

Bij de aanschaf van een elektrische fiets is het goed om te kijken naar de actieradius. Dit is namelijk het bereik in kilometers wat je kunt behalen op een volle accu. Je kunt bij jezelf na gaan waar je de fiets precies voor wilt gebruiken. Zo kun je de keuze voor een elektrische fiets ook laten afhangen van de accucapaciteit. De capaciteit van een accu is uitgedrukt in watt uur. De soort fiets bepaalt ook het verbruik van de accu. Denk hierbij aan de type banden, het gewicht van de fiets en de ondergrond waar je op fietst.

Voordat je deelneemt aan het verkeer

Wanneer je overstapt naar een elektrische fiets, dan is het goed om aan een aantal punten te denken. Het is fijn om een elektrische boost te hebben op de weg, maar er verbergen zich ook een aantal gevaren die komen kijken bij het elektrisch fietsen. Je beschikt namelijk over een flink extra vermogen: een elektrische fiets kan snelheden van 25 tot en met 45 kilometer per uur bereiken. Let er dus op, dat je al vrij snel heel hard aan het fietsen bent en dat dit een groot verschil is met wat je normaal gewent bent van een fiets. Gelukkig beschikt de elektrische fiets ook over een speciale remsystemen. Dit is het welkbekende V-brake systeem, trommelrem of een rollerbrakes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om op hoge snelheden goed te kunnen remmen.

Let hier op bij het kopen van een elektrische fiets

Er zijn talloze soorten elektrische fietsen waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er ook verschillende accessoires die je fietsbeleving net wat beter maken. Voor meer comfort tijdens het fietsen kun je kiezen uit een vering aan je voorwiel en onder je zadel. Zo fiets je voor het gevoel net wat fijner over de wegen.

Gerelateerde berichten

Je medewerkers en infrastructuur beschermen met kleine aanpassingen

Wanneer je een bedrijf runt, weet je dat elke minuut telt én dat tijd geld kost. Daarom is het belangrijk dat zowel je personeel als je machines zo...

Lees meer

Zo vind jij jouw wagen op maat!

Een nieuwe auto kopen is geen sinecure. Je wil natuurlijk een wagen die bij je levensstijl en budget past, maar uiteraard wil het oog ook wat....

Lees meer

Over ons

We nemen in deze blog met je door wat je kan doen om meer te weten te komen over het verkeer en de techniek erachter die het gestroomlijnd laat verlopen.

Contactgegevens

Via info @ vriendelijkverkeer.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden