Vriendelijk verkeer

Je auto verzekeren, hoe ga je te werk?

Geplaatst op

Een auto verzekeren is op tal van verschillende manieren mogelijk. Hiermee vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws. De vraag die veel mensen zich dan stellen is welk type autoverzekering voor hen nu precies het meest interessant is. Dit lijkt in eerste instantie misschien vrij voor de hand liggend te zijn, maar dat is het niet. Heel wat verschillende factoren oefenen hier namelijk een bepaalde invloed op uit. Het gaat hierbij niet alleen om het rijgedrag van de bestuurder, maar ook om bijvoorbeeld het budget dat hij of zij voor handen heeft. In ieder geval, heb je een nieuwe auto gekocht en wil je deze graag laten verzekeren, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe je daarvoor nu precies te werk moet gaan? Dan kan de informatie op deze pagina voor jou in de praktijk zeker interessant zijn.

             Hoeveel kilometers leg je af met je auto?

De eerste vraag die je, je bij een auto verzekeren moet stellen heeft te maken met het aantal kilometers dat je op jaarbasis gaat afleggen. Daarbij is het belangrijk om na te denken over het doel van je auto. Ga je deze dagelijks verplicht moeten gebruiken om bijvoorbeeld de lange afstand naar je werk af te kunnen leggen of heb je vooral een auto gekocht om sporadisch wat langere afstanden mee af te leggen? Dit maakt een belangrijk verschil. Het aantal kilometers die je op jaarbasis aflegt is namelijk in de praktijk doorgaans één van de belangrijkste basisfactoren voor het type autoverzekering die wordt afgesloten.

Bovenstaande heeft alles te maken met het feit dat het risico op een ongeval de kostprijs van de autoverzekering moet rechtvaardigen. Dat klinkt misschien vreemd, maar er gaat wel degelijk een prima logica achter schuil. Het afsluiten van een dure all risk autoverzekering is bijvoorbeeld helemaal niet interessant wanneer je slechts één keer per maand de auto uit de garage haalt om bijvoorbeeld grote boodschappen mee te doen. Alleen wanneer je ervoor hebt gekozen om een echt dure auto aan te kopen kan een all risk in dit geval nog worden gerechtvaardigd, maar zelfs dan weegt de hoge kostprijs veelal nog niet op tegen het risico.

                Wat is de waarde van het voertuig dat je wil verzekeren?

We hebben het hierboven eigenlijk al een beetje aangegeven, maar het spreekt voor zich dat ook de waarde van de auto die je wenst te laten verzekeren mee bepalend is voor het type autoverzekering die je gaat afsluiten. Voor de WA-verzekering geldt bijvoorbeeld dat ze uitsluitend wordt aangeraden voor auto’s die nog maar een beperkte waarde vertegenwoordigen. Dit uiteraard omdat ze enkel en alleen schade aan derden verzekerd. Heb je een duur voertuig aangekocht? In dat geval zal je minstens in de richting van een beperkt, maar wellicht naar een volledige cascoverzekering willen kijken.

             Heb je geld geleend voor de aankoop van de auto of niet?

Bijzonder veel mensen maken de bewuste keuze om een autolening af te sluiten voor het aankopen van hun nieuwe auto. Op deze manier hoeven ze immers geen geld van bijvoorbeeld de spaarrekening af te halen. Dit kan zeker interessant zijn, alleen is dit een extra belangrijk aandachtspunt voor wat het verzekeren van je voertuig betreft. In dit geval is het immers van belang om er bij stil te blijven staan dat je bij een mogelijke total loss van je voertuig nog steeds verder moet blijven betalen voor je lening terwijl je mogelijks niet kan rekenen op een compensatie. In dit geval uitsluitend de WA-verzekering afsluiten heeft immers als gevolg dat er geen compensatie zal worden toegekend. In principe wordt het dan ook voor de looptijd van je autolening altijd aangeraden om het voertuig all risk te laten verzekeren. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat de hoge verzekeringspremie wordt gerechtvaardigd door de waarde waar de auto over beschikt. Ook dit moet je steeds in het achterhoofd blijven houden.

             Welk eigen risico bij je auto verzekeren?

Bij een auto verzekeren is het altijd interessant om even goed na te denken over het eigen risico dat geldt voor de verzekering in kwestie. Het is in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht helemaal niet correct dat het standaard eigen risico bij de autoverzekering niet kan worden aangepast. Dat standaard eigen risico kan veelal niet worden verlaagd, maar ze kan wel worden verhoogd. Dit heeft als gevolg dat je bij een schadegeval meer schade zelf zal moeten vergoeden, maar het maakt het financiële risico voor de verzekeraar een stuk minder. Dit kan er dan ook voor zorgen dat je zomaar zal kunnen rekenen op een lagere verzekeringspremie. Zo kan je dus niet één keer, maar wel bijvoorbeeld elke maand of elk jaar een mooi bedrag uitsparen op de periodieke premie voor je autoverzekering. Je auto verzekeren wordt hierdoor financieel dan ook behoorlijk wat interessanter.

             Is je auto verzekeren met een WA-verzekering voldoende?

Bovenstaande vraag is natuurlijk erg lastig te beantwoorden. In de basis is het voldoende omdat je op deze manier weet te voldoen aan de wettelijke eisen voor het verzekeren van je voertuig. Dit gezegd zijnde is het best mogelijk dat de WA-verzekering alleen voor jou helemaal niet voldoende is. Dit bijvoorbeeld omdat je over een dure auto beschikt of gewoon omdat je jaarlijks heel wat kilometers aflegt met je auto. Eender welk type autoverzekering je gaat afsluiten, de WA-dekkingen zijn altijd inbegrepen. Alleen jij kan echter voor jezelf uitmaken of deze dekkingen alleen voldoende zijn of je toch nood hebt aan bijvoorbeeld de dekkingen van een beperkte of een volledige cascoverzekering. Wanneer je twijfels hebt is het natuurlijk altijd interessant om dit even te bespreken met een gespecialiseerde verzekeraar.

                Goedkoop je auto verzekeren, hoe doe je dat?

Wil je graag goedkoop je auto verzekeren? Dan zijn er verschillende zaken waar je hiervoor rekening mee kan houden. Denk hierbij niet alleen aan het vrijwillig verhogen van het eigen risico, maar ook aan bijvoorbeeld het uitvoeren van een objectieve vergelijking. Door je even grondig te verdiepen in de mogelijkheden van de autoverzekering evenals de verschillende soorten verzekeringen voor auto’s die er bestaan is het altijd mogelijk om de voor jou beste verzekering voor je voertuig af te sluiten. Let wel, je auto goedkoop verzekeren is interessant, maar het spreekt voor zich dat je dekkingen wel moeten zien te voldoen aan je verwachtingen.

Gerelateerde berichten

Je medewerkers en infrastructuur beschermen met kleine aanpassingen

Wanneer je een bedrijf runt, weet je dat elke minuut telt én dat tijd geld kost. Daarom is het belangrijk dat zowel je personeel als je machines zo...

Lees meer

Zo vind jij jouw wagen op maat!

Een nieuwe auto kopen is geen sinecure. Je wil natuurlijk een wagen die bij je levensstijl en budget past, maar uiteraard wil het oog ook wat....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden