Wanneer je veel hebt ingekocht of wanneer je een grote hoeveelheid vracht moet vervoeren van A naar B, dan is het zaak om een veilig transport te regelen. In sommige gevallen komen daar transportbedrijven bij kijken, maar in enkele gevallen kun je dit ook zelf doen. Dit kan met je eigen voertuig of een eigen aanhangwagen. We behandelen in deze blog met hoeveel vrachtlading je de weg op mag met een personenauto en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om je vracht op een veilige manier te vervoeren.

Hoe ga ik veilig de weg op?

In Nederland gelden speciale regels voor het vervoeren van lading. Er zijn richtlijnen opgesteld wat je precies boven op je auto of achterop in de aanhangwagens mag vervoeren. Dit gaat voornamelijk om de hoeveelheid gewicht en de lengte dat de lading mag uitsteken. De volgende maximale lengtes gelden voor een personenauto:

  • Maximaal hoogte: 4 meter
  • Maximaal breedte verharde wegen: 2,55 meter
  • Maximale breedte onverharde wegen: 2,20 meter
  • Maximaal lengte personenauto: 12 meter
  • Maximaal lengte personenauto met een aanhangwagen: 18 meter

De beste manier om goederen te vervoeren

Ben je dus van plan om veel goederen te vervoeren? We raden aan om dit veilig te vervoeren binnen de richtlijnen. Maak gebruik van houten pallets om je goederen op te laten stappelen en vast te maken. Ga pallets kopen bij Hoekman Houtindustrie waarmee je de goederen op een veilige manier van A naar B kan vervoeren. Daarnaast hoeven ze niet duur te zijn. Zo zijn er veel verschillende tweedehandse pallets te verkrijgen die prima in staat zijn om jouw goederen te vervoeren. Bekijk welke soort pallet het beste past bij jouw type vracht.

Hoever mag de lading uitsteken?

Het is niet altijd mogelijk om lading binnen het voertuig of aanhang te houden. Denk hierbij aan het moment dat je hebt ingekocht bij de bouwmarkt en erachter komt dat die houten planken toch niet helemaal in de auto passen. Let dan op dat wanneer een vrachtlading teveel uitsteekt dat je gebruik moet maken van speciale markering. Dit geldt voor lading dat meer dan 1 meter voor of achter het voertuig uitsteekt.