Vriendelijk verkeer

Tips om veilig op pad te gaan met een aanhangwagen

Geplaatst op

Het komt waarschijnlijk ooit in je leven voor dat je met een volgeladen aanhangwagen de weg op moet. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en meubels moet vervoeren, of je moet bepaalde zaken naar de stort brengen. Daarnaast kan het ook zijn dat je op vakantie gaat en een bagagewagen nodig hebt. Het is juist dan belangrijk dat je vooraf goed op de hoogte bent van de regels en tips, om de veiligheid van jou en andere weggebruikers niet in gevaar te brengen. Hieronder vind je de belangrijkste tips waar je rekening mee moet houden.

De belading

Het begint allemaal met de belading van de aanhangwagen. Ten eerste mag je geen personen vervoeren als lading, dat spreekt natuurlijk voor zich. Ten tweede moet je  goed opletten hoeveel kilo je aan lading hebt en hoe de verdeling van de lading is. Wat betreft de wettelijk maximaal toegestane lading zijn er twee verschillende hoeveelheden: 750 kg en 3.500 kg. Een aanhangwagen zonder remsysteem mag nooit meer dan 750 kilogram wegen. Dit gaat dus om de totale massa van de aanhangwagen. Daarnaast is het mogelijk dat de aanhangwagen zelf minder gewicht aankan, of dat je auto zodanig licht is dat hij minder gewicht kan/mag trekken. Deze hoeveelheden zijn te vinden op het kentekenbewijs. De 3.500 kilogram geldt voor aanhangwagens met een ingebouwd remsysteem.

Wat betreft de manier van belading moet je zorgen dat de gewichtsverdeling goed is. Dit houdt in dat je het grootste deel van het gewicht het dichtst bij de auto moet laden. Doe je dit juist aan de andere kant, dan verlies je veel sneller de controle over de auto en is het herstellen lastiger.

Maximum snelheid

Ook de maximum toegestane snelheid voor personen-, bestel- en vrachtauto’s met een aanhangwagen is wettelijk vastgesteld. Binnen de bebouwde kom veranderd er niets, maar daarbuiten mag je met een personenauto maximaal 90 km/h en met een bestel- of vrachtauto 80 km/h.

Zichtbaarheid

Het is van belang dat je zelf goed zicht hebt op wat er achter je gebeurd als je een aanhangwagen hebt. Als de aanhangwagen breder is dan je auto, zul je extra spiegels moeten aanschaffen om je kijkhoek te vergroten. Daarnaast kan het zijn dat je lading uitsteekt. Aan beide zijkanten mag je lading maximaal 20 cm uitsteken. Aan de achterkant mag het maximaal 5 meter uitsteken of de helft van de lengte van je auto. De kortste afstand geldt in dit geval. Daarnaast moet je bij lading die verder dan een meter uitsteekt ook een markeringsbord eraan hangen.

Gerelateerde berichten

Je medewerkers en infrastructuur beschermen met kleine aanpassingen

Wanneer je een bedrijf runt, weet je dat elke minuut telt én dat tijd geld kost. Daarom is het belangrijk dat zowel je personeel als je machines zo...

Lees meer

Zo vind jij jouw wagen op maat!

Een nieuwe auto kopen is geen sinecure. Je wil natuurlijk een wagen die bij je levensstijl en budget past, maar uiteraard wil het oog ook wat....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden