Vriendelijk verkeer

Wat zijn de regels voor het rijden met een aanhanger?

Geplaatst op

Stel je wil een aanhanger huren omdat je spullen wil vervoeren die niet in je auto passen. Wat zijn dan de regels voor het huren van de aanhanger en wat voor rijbewijs heb je daarvoor nodig? In dit artikel zullen wij een antwoord geven op de bovenstaande vragen.  

Welk rijbewijs nodig? 

Het huren van een aanhangwagen en het rijbewijs dat je daarvoor nodig hebt, hangt volledig af van de massa. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen tot 3500 kg. Wil je een aanhanger huren dan moet je letten op het lege gewicht van de aanhanger, het gewicht van de spullen die je erin gaat vervoeren en het gewicht van de auto. Het gaat dus om het totale gewicht. Met een rijbewijs B mag je dus in totaal niet meer dan 3500 kg besturen dit is inclusief de aanhangwagen. Een aanhanger van 750 kg mag je dus gewoon huren.  

Is het totale gewicht groter dan 3500 kg dan heb je een ander rijbewijs nodig. Wil je bijvoorbeeld een trailer (paardentrailer of een caravan) achter je auto plaatsen dan moet je daarvoor een speciaal rijbewijs halen. Dit kan een rijbewijs B met een code geel (96) of rijbewijs BE zijn. Laat je goed informeren over de verschillen van de rijbewijzen en welke grootte van de aanhanger en massa je daarbij mag besturen.  

Aanhanger huren 

Wil je voor het eerst een aanhanger huren, neem dan iemand mee die al vaker met een aanhanger heeft gereden. Er gelden namelijk andere regels voor het rijden met een aanhangwagen zoals niet harder rijden dan 90 op de snelweg. Vaak moet je ook een borg achterlaten dit kan meestal met een creditcard.  

Verdeel de spullen in de aanhanger gelijkmatig en plaats de zware spullen zoveel mogelijk in het midden. Mocht de aanhanger beschadigd raken tijdens het rijden of inladen van de spullen dan wordt dit van je borg afgehaald. Bespreek daarom altijd van te voren de regels voor het huren van de aanhanger.  

Gerelateerde berichten

Je medewerkers en infrastructuur beschermen met kleine aanpassingen

Wanneer je een bedrijf runt, weet je dat elke minuut telt én dat tijd geld kost. Daarom is het belangrijk dat zowel je personeel als je machines zo...

Lees meer

Zo vind jij jouw wagen op maat!

Een nieuwe auto kopen is geen sinecure. Je wil natuurlijk een wagen die bij je levensstijl en budget past, maar uiteraard wil het oog ook wat....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden